Android versus iPhone
Cand vine vorba de cumpararea unuia dintre cele mai bune smartphone-uri, alegerea poate fi grea: iPhone sau Android. Nu este simplu; ambele ofera caracteristici extraordinare care pot parea in esenta aceleasi.
Cu toate acestea, o privire mai atenta arata ca exista unele diferente majore.
Hardware-ul este primul care face diferenta dintre iPhone si Android.
Apple produce iPhones, deci are un control extrem de strans asupra modului in care software-ul si hardware-ul lucreaza. Pe de alta parte, Google ofera software-ul Android mai multor producatori de telefoane, inclusiv Samsung, HTC, LG si Motorola. Din acest motiv, telefoanele Android variaza foarte mult in functie de marime, greutate, caracteristici si calitate.
Telefoanele cu pret premium de la Android tind sa fie la fel de bune ca iPhone in ceea ce priveste calitatea hardware-ului, dar telefoanele Android mai ieftine sunt mai predispuse la probleme. Desigur, dispozitivele iPhone pot avea si ele probleme de hardware, dar in general au o calitate superioara.
Daca cumparati un iPhone, trebuie doar sa alegeti un model. Multe companii produc dispozitive Android, astfel incat trebuie sa alegeti atat o marca, cat si un model, fapt care ar putea fi complicat.
Acest lucru se datoreaza faptului ca unii producatori de dispozitive Android incearca sa-si actualizeze telefoanele la cea mai recenta versiune a sistemului de operare Android si uneori nu isi actualizeaza telefoanele deloc.
Telefoanele Android mai vechi isi pierd sprijinul pentru ultimul sistem de operare insa, suportul Apple pentru telefoanele mai vechi este in general mai bun decat cel Android.
Luati iOS 11 ca exemplu. Acesta include suportul complet pentru iPhone 5S, lansat in 2013. Multumita suportului pentru un astfel de dispozitiv vechi si disponibilitatii complete pentru toate celelalte modele, iOS 11 a fost instalat pe aproximativ 66% dintre modelele compatibile in decurs de 6 saptamani de la lansare .
Pe de alta parte, Android 8, codificat Oreo, ruleaza pe doar 0,2% din dispozitivele Android la mai mult de 8 saptamani de la lansarea sa. Chiar si predecesorul sau, Android 7, ruleaza doar pe aproximativ 18% dintre dispozitive la mai mult de un an dupa lansare. Producatorii telefoanelor – nu utilizatorii – controleaza cand sistemul de operare este lansat pentru telefoane si, dupa cum arata statisticile, majoritatea companiilor sunt foarte lente in ce priveste actualizarea.
Deci, daca doriti cel mai recent sistem de operare imediat ce este gata, aveti nevoie de un iPhone.