Parintii trebuie sa invete copiii sa se adapteze la spatiul din jur, aceasta abilitate fiind esentiala in desfasurarea anumitor activități sau meserii. Acest tip de rationament este important nu numai in viata de zi cu zi, ci si atunci cand se urmareste o cariera in stiinta, tehnologie, inginerie sau matematica. Cu toate acestea, nu toti oamenii reusesc sa manipuleze mental obiecte sau sa includem in parametrii lor de reflectie conceptele de spatiu, pozitie, suprafata si dimensiune.
Cum pot fi invatati copiii sa se adapteze la spatiul?
Unul dintre cele mai bune moduri de a prezice daca un copil se va orienta catre o ocupatie stiintifica sau tehnica este confortul copilului in reprezentarea spatiului. Aceste competente sunt prezente in mod special in jocuri in care trebuie, de exemplu, sa citeasca si sa creeze imagini grafice sau ultrasonice, desene tehnice si planuri arhitecturale, sau chiar sectiuni transversale ale unor obiecte.
Aceasta abilitate merge mana in mana cu abilitatile matematice, acestea fiind de fapt un indicator mult mai sigur, in cazul celor mici, al succesului academic viitor decat precocitatea lor in lectura sau calitatile lor sociale si emotionale.
Jocurile cu diverse cuburi sunt perfecte pentru reprezentarea spatiului, desi putini oameni sunt constienti de acest aspect. In general, se stie ca jocurile cu cuburi dezvolta abilitati motrice fine, abilitati sociale, lingvistice si cognitive, dar copiii care se joaca cu blocuri de constructie sau caramizi le este mai usor sa se orienteze in spatiu decat alti copii. Sunt deosebit de utile jocurile in care cei mici trebuie sa reproduca o structura data din instructiuni.
Limbajul este un suport important pentru stapanirea structurarii spatiului. Cu cat copiii aud mai mult acest vocabular specific, cu atat il vor integra mai usor. Cei care au cele mai vaste cunostinte in domeniu au sanse mai mari sa isi gaseasca drum in spatiu pe masura ce cresc. Parintii pot contribui, folosind cuvinte pentru a descrie obiectele bazate pe:
- dimensiunile lor (mari, mici, scurte, largi, inguste)
- forma lor (cerc, patrat, triunghi, oval, dreptunghi)
- proprietatile lor (rotunde, drepte, curbate, arcuite)
Exista de asemenea legaturi benefice intre rezolvarea puzzle-urilor si posibilitatea de reperare in spatiu. Acestia isi imagineaza ce piese ar putea fi potrivite, fie pe baza formelor lor, fie prin vizualizarea elementele desenate.