Motive minunate pentru a vizita Insulele Galapagos
La putin peste 600 de mile de coasta Ecuadorului si pe continentul sud-american, se afla un arhipelag, Galapagos, cu 19 insule vulcanice pe care unii l-au numit un muzeu viu. Aici a inceput Charles Darwin scrierile sale despre evolutie si selectie naturala. Darwin a sosit in 1835 la bordul navei sale, Beagle, in acest ecosistem marin unic, situat la intersectia a 3 curenti oceanici care se invart in oceanele Pacific si Arctic.
Astazi, locatia indepartata, activitatea seismica si diversitatea marina au devenit casa plajelor curate si a vulcanilor activi care servesc drept rezervatie protejata pentru speciile sale endemice de pasari nezburatoare – broasca testoasa uriasa si cactusi uriasi. In 1978 arhipelagul si apele din jur au fost declarate patrimoniul mondial UNESCO.
Pe langa cele 12 specii de mamifere terestre native, 36 de soiuri endemice de reptile si 2900 de specii marine diferite exista sute de motive excelente pentru a vizita Galapagos.
- Darwin Finches
Finch Darwin este cunoscut si sub numele de Finch Galapagos sau sub numele de Geospizinae in Insulele Galapagos. Alte specii endemice din Galapagos sunt pasari adesea denumite „ Cinteze Darwin” . Cu peste 20 de soiuri, aceste pasari au atras atentia faimosului cercetator in anii 1800, iar studiul sau despre adaptarile lor, inclusiv formele neobisnuite de cioc si comportamente si functii specializate, l-au ajutat sa-si formuleze teoria evolutiei. Pasarile variaza in marime intre 10 si 20 cm si sunt inca in curs de studiu astazi pentru a intelege mai bine procesul de radiatii adaptive in evolutie.
- Iguane Galapagos
Galapagos gazduieste 2 specii de reptile unice: Iguana Galapagos Land si Iguana Marina Galapagos. La sosirea sa pe insula, Darwin s-a plans ca nu-si poate ridica cortul din cauza multelor vizuine de iguane terestre. Astazi, aceste reptile mari, de culoare galben – maro si creste tepoase sunt pe cale de disparitie.
- Pinguinul Galapagos
Cu o lungime de doar 20 de centimetri si pana la 5,5 kilograme, pinguinul Galapagos, singura specie de pinguin care locuieste in emisfera nordica, a evoluat avand un corp mai mic, facilitand reglarea temperaturii si mentinerea racorii.