Periuta de dinti electrica sau manuala pentru igiena dentara zilnica?
Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari pe care pacientii le pun medicilor stomatologi. In primul rand, trebuie explicata tehnica de periaj pentru o igiena orala adecvata. Plecand de la baza ca zonele retentive ale placii si alimentelor sunt cele care pot provoca carii sau gingivite, aici trebuie pus un accent deosebit pe igiena. Aceste zone sunt:
- Spatiile interdentare, adica zonele de unire dintre dinti. Aceste zone sunt greu accesibile pentru curatare si de aceea, uneori, resturile de alimente se aduna provocand carii si/sau gingivite.
- Gropile si fisurile naturale ale molarilor si premolarilor sunt zone foarte retentive de alimente si depozit de placa.
- Imbinarea gingiilor cu dintii.
Periajul se va face tinand cont de zonele cele mai sensibile la prezenta placii. In marginile gingiei-dinte este intotdeauna necesar sa se faca un periaj de la gingie la dinte, cu usoare vibratii, in acest fel se elimina eficient placa bacteriana.
In gropi si fisuri, peria trebuie trecuta peste toate fetele molarilor si premolarilor.
In zonele interdentare este convenabil sa se foloseasca ata dentara iar cand spatiile cresc, periutele interdentare sunt de obicei mai eficiente, deoarece curata mai bine in spatii largi si sunt de dimensiuni diferite.
La pacientii cu proteze fixe, adica punti, coroane si implanturi, irigatoarele sunt foarte utile. Este un dispozitiv cu apa sub presiune care indeparteaza resturile de sub aceste proteze.
- Timpul necesar unui periaj corect
Timpul este un factor important in eliminarea placii bacteriene. Timpul recomandat este de 3 minute. Acest lucru asigura o curatare minutioasa a tuturor fetelor dintilor.
Odata ce toate acestea sunt explicate:
- Este mai buna o periuta de dinti manuala sau o periuta de dinti electrica?
Peria electrica este de mare ajutor daca oamenii nu sunt atenti la tehnica de periere manuala sau nu exista capacitate de periere din motive de capacitate redusa, precum varsta.
In primul rand, periile electrice au un cronometru care anunta cand trebuie incheiat periajul, acest lucru ajuta foarte mult.
Un alt avantaj este ca in mod normal face vibratii si miscari care imbunatatesc periajul, aceste miscari se pot face si manual, dar in mod normal nu sunt facute corect.
Doar in zonele interdentare ar trebui sa se faca manual deoarece niciuna dintre perii nu va avea acces in acele zone.
- Concluzii
Periuta de dinti electrica ofera imbunatatiri clare cand vine vorba de o mai buna respectare a igienei orale zilnice. Insa o utilizare minutioasa a periei manuale va avea aceleasi rezultate ca si peria electrica.