In ultimul timp, raspandirea masinilor electrice a cunoscut un avant fara precedent, din dorinta oamenilor de a veni in ajutorul mediului inconjurator si de a reduce emisiile toxice. Masina electrica este adesea vazuta ca una dintre cheile tranzitiei ecologice. Cu toate acestea, apare o intrebare: daca se va raspandi, nu exista oare riscul de a depasi capacitatile de productie de energie electrica?
Ce impact va avea raspandirea masinilor electrice?
- Masina electrica ridica adesea intrebari si controverse. In ultimii ani, mulți s-au intrebat despre impactul asupra mediului si daca este intr-adevar atat de verde pe cat se sustine? Trebuie luat in calcul si impactul asupra mediului al bateriilor de masini electrice, problema metalelor, reciclarea. Dar acestea nu sunt singurele griji legate de dezvoltarea vehiculului electric. Printre acestea se numara si consumul de energie electrica. S-ar putea oare gasi omenirea intr-o situatie in care va avea nevoie de prea multa energie electrica in comparatie cu ceea ce poate produce?
- Pe hartie, problema este simpla: daca se inlocuiesc actualele masini cu cele electrice, atunci oamenii vor avea nevoie de mai multa energie electrica pentru a alimenta aceste masini. Stiind ca un vehicul electric consuma intre 15 si 20 kWh de energie electrica la fiecare 100 km, se poate imagina ca milioane de vehicule electrice care parcurg mii de km in fiecare an ar putea sfarsi consumand o mare parte din energia electrica produsa in fiecare tara.
- Prin urmare, trebuie avuta mare grija ca nu toate vehiculele electrice sa se incarce in acelasi timp si, mai ales, ca aceasta incarcare masiva sa nu aiba loc in acelasi timp cu celelalte varfuri ale cererii de energie electrica.
- Dar care sunt oare solutiile? Mai multe ar fi posibile: in primul rand, utilizatorii trebuie sa se asigure ca pot reincarca vehiculul aproape peste tot pe teritoriu si nu numai acasa. Astfel, o persoana care face naveta pentru a lucra intr-un vehicul electric poate sa o incarca in parcare in timpul zilei, ceea ce elimina nevoia de a o reincarca la intoarcerea acasa. Sistemele de control al tarifelor bazate pe semnalul de varf sunt, de asemenea, posibile, pentru a permite vehiculelor sa se incarce automat in perioadele cu o cerere redusa de energie (pe acelasi model ca orele de varf / oprire apa calda menajera).