Alimente care stimuleaza sistemul imunitar
Persoanele care sunt in cautarea unor modalitati de prevenire a racelii, gripei si a altor infectii, trebuie sa stie ca anumite alimente pot ajuta la mentinerea unui sistem imunitar puternic.
- Fructe citrice
Majoritatea oamenilor apeleaza direct la vitamina C din citrice dupa ce au capatat o raceala. Asta pentru ca ajuta la formarea sistemului imunitar. Se considera ca vitamina C creste productia de globule albe, care sunt esentiale pentru combaterea infectiilor.
- Ardeiul rosu
Cei care cred ca fructele citrice contin cea mai mare cantitate de vitamina C ar trebui sa afle ca ardeii rosii contin aproape de 3 ori mai multa vitamina C decat ele. De asemenea, sunt o sursa bogata de beta-caroten.
- Brocoli
Brocoli este supraalimentat cu vitamine si minerale. Plin cu vitamine A, C si E, precum si fibre si multi alti antioxidanti, brocoli este una dintre cele mai sanatoase legume pe care oamenii le pot pune pe farfurie.
- Usturoiul
Proprietatile usturoiului care stimuleaza imunitatea par sa provina dintr-o concentratie de compusi care contin sulf, cum ar fi alicina.
- Ghimbir
Ghimbirul este un alt ingredient la care oamenii apeleaza dupa ce s-au imbolnavit. Acesta poate ajuta la scaderea inflamatiei, ceea ce poate ajuta la reducerea durerilor de gat si a bolilor inflamatorii.
- Spanacul
Spanacul nu este bogat doar in vitamina C – ci si in numerosi antioxidanti si beta-caroten, care pot creste impreuna capacitatea de combatere a infectiilor din sistemul imunitar.
Similar cu brocoli, spanacul este mai sanatos atunci cand este gatit cat mai putin posibil, astfel incat sa-si pastreze nutrientii. Cu toate acestea, gatitul usor usureaza absorbtia vitaminei A si permite eliberarea altor nutrienti.
- Ceaiul verde
Atat ceaiurile verzi, cat si cele negre contin flavonoide, un tip de antioxidanti. De asemenea, ceaiul verde contine si epigalocatechin galate (EGCG), un alt antioxidant puternic. Ceaiul verde este, de asemenea, o buna sursa de aminoacid L-teanina. L-teanina poate ajuta in producerea de compusi anti-germeni in celulele T.
Varietatea este cheia unei alimentatii adecvate. Mancarea doar a unuia dintre aceste alimente nu va fi suficienta pentru a ajuta la combaterea gripei sau a altor infectii, chiar daca sunt consumate constant.
Atentie la dimensiunile de servire si la aportul zilnic recomandat, astfel incat sa nu se obtina prea mult o singura vitamina si prea putin din altele.