Sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA) este o afectiune cronica, care pune viata in pericol, cauzata de virusul imunodeficientei umane (HIV). Deteriorand sistemul imunitar, HIV interfereaza cu capacitatea corpului de a lupta impotriva organismelor care provoaca boli.
HIV este o infectie cu transmitere sexuala (ITS). Aces virus poate fi, de asemenea, raspandit prin contactul cu sangele infectat sau de la mama la copil in timpul sarcinii, nasterii sau alaptarii. Fara medicatie, poate dura ani inainte ca HIV sa slabeasca sistemul imunitar pana la punctul in care se ajunge la SIDA.
Nu exista nici un tratament pentru HIV / SIDA, dar exista medicamente care pot incetini dramatic progresia bolii. Aceste medicamente au redus numarul deceselor cauzate de SIDA in multe tari dezvoltate.
Simptomele HIV si SIDA variaza in functie de faza infectiei
Infectia primara (HIV acut)
Majoritatea persoanelor infectate cu HIV dezvolta o boala asemanatoare gripei intr-o luna sau doua dupa ce virusul intra in organism. Aceasta boala, cunoscuta sub numele de infectie primara sau acuta cu HIV, poate dura cateva saptamani. Simptomele posibile includ: febra, durere de cap, tulburari musculare si dureri articulare, eczema, dureri in gat si rani dureroase la nivelul gurii umflarea ganglionilor limfatici.
Infectia latenta clinica (HIV cronica)
La unii oameni, in aceasta etapa are loc umflarea persistenta a ganglionilor limfatici. La alte persoane nu exista semne si simptome specifice. HIV ramane in organism si in celulele albe din sange.
Aceasta etapa a infectiei cu HIV dureaza, in general, in jur de 10 ani daca persoana infectata nu beneficiaza de terapie antiretrovirala.
Infectie HIV simptomatica
Pe masura ce virusul continua sa distruga celulele imune- celulele din organism care ajuta la lupta impotriva germenilor – se pot dezvolta infectii usoare sau se pot manifesta simptome cronice, cum ar fi: febra, oboseala, diaree, pierderea in greutate, infectie cu drojdie orala, herpes zoster.
HIV distruge celulele T CD4 – celulele albe din sange, care joaca un rol important in lupta impotriva bolii. Cu cat mai putine celule albe, cu atat sistemul imunitar devine mai slab.
Se poate capata o infectie HIV cu ani de zile inainte de a se ajunge la SIDA. Aceasta boala este diagnosticata atunci cand numarul de celule albe scade sub 200 sau exista o complicatie definitorie pentru SIDA.