Cele mai potrivite titluri de carti, pentru adolescenti
Cititul din pasiune este asociat cu numeroase beneficii – de la imbunatatiri in ceea ce priveste rezultatele si intelegerea lecturii, scrisul, vocabularul si cunostintele generale, pana la imbunatatirea empatiei, a intelegerii de sine si a celorlalti si a starii de bine. Iata cateva dintre cele mai apreciate scrieri, ce trebuie musai citite de adolescenti:
-
Ferma animalelor (1945), de George Orwell:
O nuvela care ii invata pe adolescenti despre pericolele puterii si ale coruptiei, printr-o poveste usor de inteles si intriganta pentru toate varstele. Atunci cand animalele din Ferma Manor isi detroneaza stapanul uman, ele cred ca viata lor va deveni mai buna.
Din nefericire, nu este asa, deoarece doi porci pe nume Napoleon si Snowball preiau conducerea si incepe un regim nemilos, iar animalele isi dau repede seama ca o viata mai fericita s-ar putea sa nu fie posibila.
-
Micutele doamne (1868), de Louisa May Alcott
Centrat in jurul a patru surori – Meg, Jo, Beth si Amy – acest roman clasic este amuzant, uneori trist, si le invata pe femeile tinere ca nu este intotdeauna atat de usor sa te maturizezi. Accentul in acest roman este pus pe faptul ca, fiind o persoana buna si morala, poti trai o viata implinita, indiferent de cati bani ai.
Reamintindu-li-se in mod constant, pe tot parcursul romanului, ca bogatia nu este o garantie a fericirii si ca sprijinul familiei este una dintre cele mai importante si valoroase parti ale vietii, adolescentii pot invata cu adevarat lectii complexe si imbucuratoare de la fetele familiei March.
-
Invitatie la vals (1936), de Mihail Drumes
Povestea urmareste doi studenti: Tudor si Micaela. Emotiile si a framantarile provocate de iubire, sunt inregistrate de scriitor cu sinceritate si sensibilitate. Romanul are darul de a aduce revelatia bucuriei, devenind una dintre lecturile necesare maturitatii.
-
Striga-ma pe numele tau (2007), de Andre Aciman
Romanul se concentreaza pe relatia romantica dintre un baiat evreu, americano-italian de 17 ani, precoce, curios si pretentios din punct de vedere intelectual, pe nume Elio Perlman, si un cercetator evreu american de 24 de ani, Oliver, aflat in vizita in Italia anilor 1980. Iubirea celor doi baieti este una pura, dar dureroasa.