Celebrul roman al ratacirii si regasirii, cu o poveste exceptionala – Clopotul de sticla
Unul din cele mai cunoscute romane ale autoarei Sylvia Plath este Clopotul de sticla. Acest roman prezinta povestea frumoasei Esther Greenwood, o poveste zbuciumata, plina de suisuri si coborasuri insa prezentata cu mult umor si dezinvoltura. Clopotul de Sticla este o radiografie a trairilor unei prezente feminine zbuciumate ale secolului XX. In mare parte, romanul este o autobiografiei autoarei insa exista o linie foarte fina intre realitate si fictiune.
Inca de la inceput, Esther Greenwood este prezentata ca si castigatoarea unui concurs de moda organizat de o revista pentru ca, o luma mai tarziu, sa devina angajata revistei si sa intre in contact cu oameni din diferite categorii sociale. Esther incepe sa participe la intalniri in care nu se simte bine, sa stea in preajma unor oameni care nu o puteau ajuta si sa se simta din ce in ce mai singura si mai neajutorata. Urmeaza sa intre in depresie, care este de fapt si tema principala in jurul careia se invarte romanul.
Insusi titlul, Clopot de sticla este infatisarea starii autoarei, care se vede captiva intr-un glob de cristal, intr-un clopot de sticla. Personajul principal se va izola complet in momentul in care nu isi mai gaseste locul, nu va mai avea asteptari de la viata si isi va astepta sfarsitul, detasandu-se de restul lumii. Esther este intruchiparea autoarei desi, spre deosebire de aceasta, Sylvia reuseste sa isi duca planul la bun sfarsit si scapa de depresie.
Clopot de Sticla este un roman foarte bine realizat, intr-un stil usor de citit, sarcastic, cu o poveste zguduitoare si totodata previzibila. Cartea poate fi citita la orice varsta, deopotriva de femei si de barbati, de cei mai emotivi sau de cei puternici, cu mentiunea ca este un roman ce poate schimba viata multora.