Consecintele pierderii dintilor si amanarii inlocuirii acestora cu un implant dentar
Extractia dintilor si maselelor este de cele mai multe ori necesara si recomandata de medicul stomatolog, insa unii pacienti amana foarte mult procedura inserarii unui implant dentar in bresele edentate, atat de mult incat consecintele sunt destul de grave.
In urma extractiilor, pe arcadele dentare se pot forma spatii caracterizate prin absenta dintilor, denumite brese edentate, care in timp vor suferi modificari ireversibile cu repercursiuni asupra functiilor masticatorii si nu numai.
Migrarea dintilor impiedica procedura de inserare corecta a unui implant dentar
In urma extractiilor dentare, pacientii se pot confrunta cu migratia dintilor. Dintii antagonisti se deplseaza spre bresa edentata in sens vertical pana la atingerea gingiei crestei edentate opuse sau la un obstcol situat in traiect.
Migrarea dintilor se poate produce spre spatiul edentat opus cu tot cu tesutul osos care il inconjoara, procedeu numit egresie, sau in sens vertical, fara a fi insotit de tesutul osos care il inconjoara, iesind din alveola care il sustine.
Implant dentar | Dentist bun | CabinetStomatologicSector2.ro
Migrarea dintilor vecini spre bresele edentate este un alt fenomen care determina aparitia complicatiilor cu care se confrunta orice dentist bun in vederea inserarii unui implant. Migrarile de acest tip se produc in sens orizontal, prin inclinarea dintilor vecini spre bresa. Dintii se deplaseaza numai cu partea coronara, fara ca radacina sa isi schimbe pozitia. Deplasarea corporala, in schimb, presupune migrarea dintilor atat cu partea coronara, cat si cu radacina spre spatiul edentat.
Consecintele pe care le produce migrarea dintilor
Conform specialistilor CabinetStomatologicSector2.ro, migrarea dintilor produce urmatoarele consecinte:
- Micsorarea spatiului edentat din cauza diminuarii acestui spatiu, fie datorita migrarii dintilor vecini sau antagonisti, ceea ce inseamna ca lucrarile protetice vor fi greu de realizat, iar dintii artificiali nu vor mai putea fi modelati adecvat pentru a se incadra in acel spatiu mic.
- Diminuarea rolului functional al dintilor care migreaza, care nu isi mai pot indeplini functia masticatorie. Cu timpul se ajunge chiar la blocaje ocluzale din cauza pozitionarii dintilor total nefiresti.
- Aparitia afectiunilor parodontale sau cariilor de colet. Zona edentata este acoperita de cement dentar, fiind sensibila la aparitia cariilor.