Coxartroza – o afectiune specifica persoanelor varstnice
Coxartroza reprezinta afectiunea degenerativa a articulatiei soldului, care se manifesta odata cu inaintarea in varsta. Cartilajul articular se macina odata cu trecerea anilor, devine aproape inexistent, oasele ajung sa intre in contact direct si astfel apar durerea si intepenirea soldului. Coxartroza este o boala a sistemului musculo-scheletic, foarte des intalnita, determinata de degradarea progresiva a articulatiei soldului si limitarea mobilitatii acesteia. Printre efectele coxartrozei sunt incluse distrugerea cartilajului articular, aparitia ciocurilor osoase la sold si dureri greu de suportat.
De ce se degradeaza articulatia soldului odata cu trecerea timpului?
Specialistii nu au gasit inca o cauza exacta a aparitiei coxartrozei, ci pun acest lucru pe seama mai multor factori, de la sedentarism si leziuni articulare pana la fracturi si inaintare in varsta. Pacientii care sufera de coxartroza sunt in general femei, pot avea defecte congenitale, au suferit, de regula, traumatisme la nivelul soldului sau sunt obeze.
Coxartroza se manifesta progresiv, de aceea multi pacienti ignora durerea si chiar si scaderea mobilitatii. Printre primele simptome se numara durerea de sold, durerea in zona inghinala, scaderea mobilitatii soldului, ducand chiar la schiopatat si la rigiditatea miscarilor. Soldul poate deveni rigid dupa o perioada de inactivitate, mai ales dimineata, dupa o noapte de odihna, cand pacientii acuza dureri si imposibilitatea de a se misca pe o parte.
Diagnosticul de coxartroza se pune in urma unui examen clinic complet, facut de catre medicul ortoped, care va examina mersul, mobilitatea soldului si va solicita o radiografie a bazinului. Aceasta radiografie va usura punerea diagnosticului si va arata si prezenta ciocurilor osoase sau a altor anomalii. Pe langa radiografie, pacientii trebuie sa faca un RMN sau un CT, daca boala este avansata.
Tratamentul coxartrozei este in faza incipienta, nechirurgical, incluzand folosirea ajutatoarelor la mers, aplicarea antiinflamatoarelor si odihna periodica. In stadiu avansat, este recomandat tratamentul chirurgical si protezarea totala a soldului prin artroplastie. Se va pune o proteza – fie cimentata, fie necimentata –, iar dupa aceea pacientul trebuie sa efectueze exercitii sub indrumarea kinetoterapeutului, timp de 6 saptamani, si sa mearga periodic la control la medicul ortoped.