Cum se formeaza cariile?
Stomatolog Bucuresti
Gura este un loc foarte aglomerat. Bacteriile, mici colonii de organisme vii, sunt in constanta miscare pe dinti, gingii, buze si limba,
A avea bacterii este un lucru absolut normal. In timp ce unele bacterii pot fi daunatoare, cele mai multe nu sunt, fiind chiar utile.
Anumite bacterii se pot atasa insa de suprafetele dure, cum ar fi smaltul dintilor.
Smaltul dintilor este suprafata tare care acopera dintele. Acesta este foarte tare pentru ca are in componenta sa saruri minerale durabile, precum calciul, insa si sarurile minrale din saliva contribuie la intarirea sa.
Insa bacteriile, daca nu sunt eliminate, se multiplica si cresc in numar pana cand formeaza colonii. Pe colonia deja in crestere pe smaltul dintilor se vor atasa apoi din ce in ce mai multe bacterii, de diferite tipuri. Apoi, se amesteca in colonie si proteinele prezente in saliva si impreuna vor forma un strat albicios pe dinte. Acest strat este denumit “placa” si este cea care cauzeaza cariile. Placa formata pe dinti care nu este spalata sau indepartata de saliva produce acid, care dizolva mineralele ce fac dintele tare. Astfel, suprafata dintelui devine poroasa si apar mici gaurele. Dupa un timp, acidul va face ca aceste mici gaurele sa creasca, pana apare una mare – caria.
In cazul in care vedeti ca incep sa apara mici gaurele in dintii dumneavoastra, mergeti la un stomatolog Bucuresti. Primul lucru pe care va trebui sa il faceti este o radiologie dentara, iar apoi va veti da seama daca intr-adevar aveti o problema sau nu. Cel mai bine este sa va tratati cariile inca din faza incipienta, pentru a preveni aparitia durerilor sau deteriorarea foarte avansata a dintelui.