Cum tratam timiditatea copiilor?
Fiecare om are o anumita personalitate a sa, trasaturi cu care se naste sau pe care si le dezvolta in timp, insa aceste trasaturi de comportament si psihologice mai pot fi si evitate si corectate. Niciunui parinte nu ii place sa aiba un copil foarte timid, foarte retras, foarte temator, care nu vorbeste cu cei din jur, nu se incadreaza decat foarte greu intr-o colectivitate. Desigur, nici acel tip de copil foarte agresiv sau galagios nu este de preferat, insa fiecare parinte in parte trebuie sa isi concentreze atentia spre a corecta anumite defecte ale copiilor, anumite probleme de comportament.
Cum se manifesta si care sunt cauzele timiditatii la copilul mic
Copiii timizi sunt aceia care nu sunt foarte prietenosi la prima vedere, se ascund dupa parinte sau dupa persoana de care sunt insotiti, isi pun chiar mana la ochi sau apleaca privirea in pamant daca sunt intrebati ceva, chiar si o banala intrebare ii poate rusina. Copiii timizi sunt foarte usor de recunoscut deoarece evita sa isi priveasca interlocutorii in ochi si sunt jenati atunci cand sunt priviti de prea multa lume, avand o voce tremurata si lasand senzatia de ezitare.
In plus, la joaca el va prefera sa stea retras, sa nu ia contact cu copiii de varsta lui, sa nu raspunda la intrebarile simple atunci cand este intrebat. El se teme de intuneric si incearca mereu sa se apere de gesturile strainilor, chiar si de gesturile dragalase.
Cauzele si metode de combatere a timiditatii copilului
Posibilele cauze ale timiditatii copilului includ comportamentul parintilor prea protector, sau chiar exemplul parintilor, care pot fi la fel de timizi in gesturi si in miscari, pot refuza sa vorbeasca la telefon, sa primeasca musafiri. De asemenea, o alta potentiala cauza a timiditatii copilului poate fi pedepsirea acestuia in public sau lipsa atentiei din partea parintilor.
Combaterea timiditatii este foarte dificila. Parintele trebuie sa fie mereu alaturi de copil, sa il lase sa ia singur deciziile, sa nu se mai bazeze exclusiv pe sprijinul sau, sa ii explice mereu actiunile pe care urmeaza sa le intreprinda si sa il sprijine sa socializeze.