Din farmacia naturii: galbenelele, florile cu efecte miraculoase asupra organismului, atat la nivel intern, cat si extern
In Romania, galbenelele sunt flori destul de des intalnite in curtile oamenilor, cresc spontan sau sunt cultivate ca si plante decorative sau medicinale, apar langa zidul caselor, pe drum sau pe poteca, prin parcuri, si sunt cunoscute inca din Evul Mediu pentru proprietatile pe care le au. Galbenelele medicinale contin substante flavonoide, ulei volatil, mucilagii, vitamina C, substante carotenoide, dar si substante amare. Florile de galbenele se culeg in timpul verii si se folosesc sub forma de infuzie, la prepararea cremelor sau tincturilor.
Ce poti trata si preveni cu infuzia de galbenele
Infuzia de galbenele contine toate proprietatile deosebite ale acestei plante. Infuzia se bea ca si adjuvant in tratarea virozelor, ca si antitumoral in tratarea cancerului, asociat cu citosataticele sau radioterapia. De asemenea, infuzia de galbenele are un rol important asupra sanatatii ficatului si a bilei. Infuzia contine si o cantitate suficient de mare de mangan, care accelereaza si favorizeaza functiile renale si hepatice, accelereaza arderile din organism, fixeaza calciul si fierul, dar si vitaminele.
Florile de galbenele golesc vezica biliara si sunt folosite in caz de bila lenesa si in caz de disfunctii menstruale. Infuzia de galbenele are si un rol cicatrizant si antiinflamator, dar si imunostimulator si paraimunitar. Galbenelele mai pot fi folosite si sub forma de tinctura, care, aplicata pe tenul uscat sub forma de comprese, il va activa.
La nivel extern, infuzia din flori de galbenele se poate folosi in acnee, sub forma de bai sau comprese, in caz de arsuri sau de degeraturi. Intern, infuzia de galbenele mai are si un rol important in calmarea durerilor menstruale si reglarea ciclului, dar si in tratarea leucoreei.
Galbenelele se mai pot administra si sub forma de crema sau de unguent in caz de arsuri, de degeraturi, in caz de psoriazis sau diferite eczeme. Uleiul volatil de galbenele are un rol important in tratarea afectiunilor ovariene, reumatice, artrite, echimoze, in tratarea hipertensiunii si infectiilor pielii sau arsurilor solare.