Factorii de sanatate care afecteaza functiile de reproducere
Infectiile cu transmitere sexuala pot reduce serios sansele unei conceptii reusite, afectand functiile de reproducere.
Cele mai frecvente sunt cauzate de Chlamydia trachomatis, micoplasme urogenitale, Gardnerella vaginalis (adesea in combinatie cu Mycoplasma hominis si bacterii anaerobe, cum ar fi peptostreptococii) si streptococul beta-hemolitic grup B.
Este important de stiut ca, indiferent de ce infectie ginecologica este vorba, trebuie consultat un specialist. Cel mai periculos lucru pentru sanatatea reproductiva este netratarea bolii.
Trompele uterine nu sunt doar conducte mecanice prin care trec ovulele. Sunt o structura complexa influentata de o serie de factori de care depinde miscarea cu succes a ovulului in cavitatea uterina.
Peretii lor sunt din fibre musculare care le permit sa se miste, iar suprafata lor interioara este acoperita cu cilii care ajuta la miscarea ovulului. Aceste functii ale trompelor uterine sunt dependente de hormoni, dar sunt cel mai adesea afectate de boala inflamatorie pelviana din trecut, cauzata in principal de infectii cu transmitere sexuala.
De mentionat ca nu numai obstructia completa a tuburilor duce la infertilitate, ci si deteriorarea minora a peretilor le poate perturba functia si poate provoca sarcini problematice si chiar infertilitate.
Avortul optional reprezinta o alta cauza de deteriorare a trompelor uterine si a infertilitatii. Este un risc pentru sanatate, in special pentru femeile fara nasteri.
Fatul este indepartat prin chiuretajul uterului si uneori dupa o astfel de manipulare raman particule de tesut – un aliment preferat al bacteriilor care provoaca infectii. Ele pot duce la deteriorarea si blocarea trompelor uterine si la infertilitate.
La barbati, infectiile cu transmitere sexuala, in special atunci cand sunt lasate netratate sau tratate necorespunzator, pot duce la scaderea numarului total de spermatozoizi, la lipsa motilitatii acestora si chiar la obstructia canalelor deferente. Infectiile la barbati sunt adesea asimptomatice, de aceea este necesara precautie si consultare unui specialist in caz de indoiala.
Multe cupluri care decid sa aiba un copil nu acorda prea multa atentie frecventei actului sexual si ignora faptul ca acesta este cel mai important in timpul ovulatiei. Aceasta omisiune aparent mica poate fi la baza lipsei unui bebelus mult asteptat.
De retinut ca cea mai buna concentratie de sperma de calitate si matura se obtine cu 3 pana la 5 zile de abstinenta sexuala. Sfatul specialistilor este ca, intr-o perioada de ovulatie dovedita, relatiile sexuale ar trebui sa aiba loc in timpul zilei.