Un laptop ofera utilizatorilor posibilitatea necesara pentru a lucra de oriunde insa, alegerea unuia poate fi destul de dificila. Performanta si echipamentele unui laptop pot varia considerabil de la un model la altul. De asemenea, dimensiunea ecranului, spatiul de stocare, procesorul, placa grafica, conectorii – exista foarte multi parametri de luat in considerare la momentul achizitiei. Acest ghid va oferi doritorilor informatii privind alegerea laptopului perfect.
- Confortul de utilizare
Mai multe elemente afecteaza confortul de utilizare. In primul rand, ecranul – daca este posibil, doritorii ar trebui sa opteze pentru un ecran Full HD si sa se asigure ca luminozitatea maxima este suficienta. In caz contrar, este posibil sa fie deranjati de reflexe – daca este folosit in exterior sau intr-o camera luminata. De asemenea, verificarea unghiului de vizualizare vertical si orizontal (cu cat este mai larg, cu atat mai bine).
- Procesorul
Este inima sistemului care coordoneaza activitatea diferitelor componente. Cu cat utilizatorul doreste mai mult de la un computer, cu atat acesta trebuie sa fie mai performant. Asadar, cu un Intel i3 sau i5, alegerea va fi perfecta.
- SSD sau HDD?
Desi hard disk-ul (HDD) nu a disparut, astazi, sistemul de stocare SSD bazat pe tehnologia flash are avantaje serioase. Mai putin voluminoasa si mai putin fragila decat un hard disk, ofera, mai ales, o economie semnificativa de timp, datorita numarului mare de biti si timpului redus de acces la date.
Fie ca este vorba despre copierea fisierelor, lansarea aplicatiilor, deschiderea documentelor sau pornirea computerului, totul este mult mai rapid. SSD are insa un defect major – capacitatea sa de stocare este limitata. Modelele pentru consumatori depasesc rareori 256 GB. Prin urmare, ideal este sa fie asociat cu un hard disk mai mare. Acest lucru va mari atat viteza SSD, cat si de capacitatea de stocare a hard disk-ului.
- Circuitul grafic
Toate procesoarele Intel si AMD includ un circuit grafic care este suficient pentru a efectua sarcini si a juca jocuri de baza. Daca insa, se intentioneaza efectuarea de sarcini grafice mai grele, precum procesarea imaginilor sau editarea video, ar trebui optat pentru un laptop cu un al doilea circuit grafic. Aceasta configuratie va permite, de asemenea, utilizatorilor sa joace anumite jocuri 3D. Insa, fanii celor mai recente jocuri 3D trebuie sa apeleze la configuratii high-end specifice acestui hobby.