Nutritia reprezinta furnizarea de hrana ceruta de organism si celule ca sa ramana in viata. In domeniul stiintei si medicinei umane, nutritia este stiinta sau practica consumarii si utilizarii alimentelor. In spitale, nutritia se poate referi la cerintele alimentare ale pacientilor, inclusiv la solutiile nutritionale livrate printr-un tub IV (intravenos) sau IG (intragastric).
Stiintele nutritive studiaza modul in care organismul asimileaza alimentele (catabolismul) si repara si creeaza celule si tesut (anabolism) – catabolism si metabolism anabolic. De asemenea, stiinta nutritionala examineaza modul in care organismul raspunde la alimente. Stiinta nutritionala investigheaza, de asemenea raspunsurile metabolice si fiziologice ale organismului la alimente si dieta, inclusiv rolul nutrientilor in cauza, tratament si prevenirea bolilor.
Pe masura ce biologia moleculara, biochimia si genetica avanseaza, nutritia a devenit mai concentrata pe etapele secventelor biochimice prin care substantele din interiorul nostru si alte organisme vii sunt transformate dintr-o forma in alta – metabolismul si caile metabolice.
Nutritia se concentreaza, de asemenea, asupra modului in care bolile si alte problemele pot fi prevenite sau diminuate cu o dieta sanatoasa.
In plus, nutritia implica identificarea modului in care anumite boli sau probleme pot fi cauzate de factori alimentari, cum ar fi o dieta necorespunzatoare (malnutritie), alergii alimentare, boli metabolice etc.
Nutritia se ocupa de studiul nutrientilor din alimente, modul in care organismul utilizeaza substantele nutritive si relatia dintre dieta, sanatate si boli. Producatorii majori de alimente angajeaza nutritionisti si oameni de stiinta in domeniul alimentar. De asemenea, nutritionistii pot lucra in jurnalism, educatie si cercetare. Multi nutritionisti lucreaza in domeniul stiintei si tehnologiei alimentelor.
Exista o multime de suprapuneri intre ceea ce nutritionistii si dieteticienii fac si au studiat. Unii nutritionisti lucreaza in domeniul sanatatii, unii dieteticieni lucreaza in industria alimentara, dar un procent mai mare de nutritionisti lucreaza in industria alimentara si in stiinta si tehnologia alimentelor, iar un procent mare de dieteticieni lucreaza in domeniul sanatatii.
S-ar putea spune ca un nutritionist se concentreaza in primul rand pe un aliment si apoi priveste efectele sale asupra oamenilor, in timp ce un dietetician se uita la om si apoi cum sanatatea acestuia este influentata de alimente. Daca am descoperit un fruct nou si am vrea sa aflam ce contine, ar trebui sa mergem la un nutritionist. Daca am aflat ca avem o boala pe termen lung si am vrea sa stim daca trebuie schimbat aportul alimentar din cauza bolii, ar trebui sa mergem la un dietetician. Retineti ca aceasta comparatie foarte slaba este subiectiva si este pur si simplu menita sa exagereze diferentele, astfel incat oamenii sa vada un decalaj intre cele doua modalitati de abordare.