Chiar si cei mai experimentati gradinari uneori nu isi pot proteja gradina de daunatori sau pot face greseli aparent mici, care afecteaza grav sanatatea florilor. Iata cateva probleme si solutiile lor in gradina:
Ingalbenirea frunzelor
Este una dintre cele mai frecvente probleme in gradina. Pot exista mai multe motive – fie ca s-a udat excesiv, ca nu s-a oferit o temperatura adecvata plantei sau ca nu are suficient azot. Solutia – se reduce putin apa si se adauga ingrasaminte cu azot. Se observa floarea pentru o vreme si se schimba locatia, daca este necesar.
Varfurile maronii ale frunzelor – cauzate de lipsa umezelii
Acesta este de obicei un semnal ca doza necesara de apa nu ajunge la radacini. Solutie – se incepe udarea plantei mai regulat.
Flori putrede
Greseala este a gradinarului, care aparent nu a creat conditii adecvate pentru cresterea plantei. Motivele pot fi diverse – locatie necorespunzatoare, udare excesiva, amestecuri de sol inadecvate. Solutie – aflarea informatiilor necesare despre ingrijirea plantei.
Deteriorarea radacinilor
Acesta este de obicei motivul lipsei de crestere si dezvoltare a plantei. Solutia problemei este taierea partilor bolnave (cu un cutit curat si ascutit), stropirea partilor noi si goale ale radacinilor cu cenusa de carbune si mutarea plantei intr-un vas nou cu sol proaspat.
Arsurile solare pe frunze
Sunt cunoscute prin pete suspecte care apar pe frunzele plantei. Motivul este ca s-a expus floarea la lumina directa a soarelui, pe care nu a tolerat-o sau udarea frunzelor in timp ce soarele stralucea puternic. Solutie – mutarea plantei intr-un loc luminos, dar cu protectie impotriva soarelui.
Invazia acarienilor paianjen
Sau cu alte cuvinte a insectelor mici care merg pe plante si tes panze de paianjen. Solutie – se fac cateva bai ale plantei cu apa calduta si se pulverizeaza planta mai des. Insectele in cauza apar de obicei atunci cand aerul din jurul plantei este uscat.