Conjunctivita, poliartrita, tendinita – toate aceste tulburari au un lucru in comun – inflamatia. Ce trebuie stiut despre acest proces comun, dar destul de misterios?
Inflamatia este un mecanism de aparare
- ADEVARAT
Incepe atunci cand ceva anormal ataca organismul – germeni, rani, alergeni, celule canceroase – ca raspuns, organismul activeaza celulele din familia celulelor albe din sange, impartite in grupuri care vizeaza agresorul. Aceste celule de salvare sunt multifunctionale – produc molecule si dilata vasele de sange, provocand roseata si inflamatie.
In cazul unui abces, globulele albe ridica bariere impotriva bacteriilor si le inconjoara ca niste cochilii, apoi directioneaza substantele bactericide si anticorpii catre ele pentru a le distruge. In plus, accelereaza coagularea si repara tesuturile deteriorate din organism.
Inflamatia cronica provoaca boli
- ADEVARAT
Inflamatia dureaza de obicei ceva timp pentru a scapa de virusi sau de diverse leziuni. Uneori, insa, procesul inflamator incepe brusc si se dezvolta in mod cronic.
Apare o boala inflamatorie. Exemple sunt guta si artrita. Inflamatia cronica se poate datora si unei reactii anormale a sistemului imunitar, care ataca in mod gresit organismul – atunci este vorba despre boli autoimune, precum artrita reumatoida, scleroza multipla, boala Crohn, diabetul de tip 1 si altele.
In alte cazuri, inflamatia poate fi asimptomatica si este mentinuta de celulele inflamatorii, care in timp incep sa formeze placi ateromice cu risc de infundare a arterelor. Aceasta inflamatie „linistita” favorizeaza bolile cardiovasculare.
Alimentatia nu afecteaza inflamatia
- FALS
In inflamatia asimptomatica, care ameninta inima si arterele, dieta afecteaza in mod semnificativ dezvoltarea procesului. Un rol cheie il joaca raportul dintre grasimile omega-6 si omega-3, care ar trebui sa fie de 4 la 1. La unii oameni este de 15 la 1. In alte cazuri de boli inflamatorii, alimentatia este aproape irelevanta.
In ceea ce priveste cancerul, este posibil ca inflamatia cronica, combinata cu o infectie (cum ar fi o infectie virala) sau razele ultraviolete daunatoare, sa poata slabi celulele din organism, astfel incat acestea sa devina mai susceptibile la modificari canceroase.