Produse naturale eficiente pentru acnee
Produsele naturale pe care oamenii le folosesc zilnic in bucatarie pot ajuta in lupta impotriva acneei. Acneea este o boala a pielii, iar cauza poate fi diferita. Potrivit expertilor, exista 4 factori principali pentru cosurile urate: seboreea, hiperkeratoza, colonizarea microbiana si inflamatia.
Seboreea este o supraproductie de sebum in care pielea si parul devin excesiv de grase. Poate fi cauzata de modificari hormonale, clima, medicamente, predispozitie genetica. In hiperkeratoza, stratul exterior al pielii se ingroasa si astfel canalele glandelor sebacee se blocheaza, in urma carora apar punctele negre.
Colonizarea microbiana este cauzata de bacterii care traiesc pe piele, dar care pot coloniza la un moment dat foliculii infundati. Inflamatia poate fi provocata de diversi factori. In formele severe de acnee, se poate raspandi in tesuturile din jur. Pe langa produsele medicale sau cosmetice, se poate „ataca” acneea si cu remedii naturale.
- Arbore de ceai
Uleiul esential de arbore de ceai (melaleuca) este considerat unul dintre cele mai eficiente pentru tratarea acneei. Motivul este actiunea sa antibacteriana. Dar nu trebuie utilizat singur, ci ca aditiv (cateva picaturi) la alte uleiuri sau creme.
- Brusture
Radacina de brusture ( pudra) este bogata in acid clorogenic si taninuri, care au un efect astringent si calmant. Infuzia poate fi utilizata ca tonic dimineata si seara.
- Masti de plante
In orice bucatarie exista o gama larga de legume si fructe care sunt perfecte pentru mastile de fata. Unele dintre ele sunt foarte eficiente pentru pielea predispusa la acnee, datorita substantelor acide pe care le contin. Exista insa fructe si legume cu un bun efect exfoliant sau astringent. Cele mai bune impotriva acneei sunt mastile de castraveti, capsuni si rosii.
- Lamaie
Lamaia este un aliat valoros in lupta impotriva acneei, deoarece este un bun dezinfectant natural. Datorita substantelor acide pe care le contine, lamaia ajuta la ameliorarea iritatiei si, de asemenea, usureaza cicatricile cosurilor.
Este suficient sa se aplice pe zona afectata un tampon de bumbac inmuiat in putin suc de lamaie. Se lasa sa actioneze 5 minute si se clateste cu apa calda.
A nu se va face in lunile de vara, deoarece la lumina soarelui lamaia poate provoca aparitia unor pete pigmentare. De asemenea, nu este potrivita pentru pielea sensibila, deoarece este mai agresiva.