Tahini: nutritie si beneficii

Tahini este untul din semintele de susan decojite, macinate si prajite. Este frecvent utilizat in bucataria nord-africana, greaca, iraniana, turca si Orientul Mijlociu. Este un ingredient major in hummus si baba ghanoush, o mancare similara cu hummus, facuta cu vinete nu cu naut. Potrivit specialistilor, o portie de 2 linguri de tahini cantarind 30 de grame (g) contine:

  • 178 calorii;
  • 16,13 g de grasime;
  • 6,36 g carbohidrati;
  • 2,8 g de fibre;
  • 0,15 g zahar;
  • 5,1 g de proteine;

Aceeasi portie de 2 linguri ofera :

  • 8% magneziu;
  • 22 % din fosfor;
  • 14 % din fier;
  • 12 % din calciu.

Tahini pare sa contina cantitati mari de grasimi. Cu toate acestea, doar 2 din cele 16 g gasite intr-o portie de 2 linguri sunt saturate. Restul sunt grasimi mono si polinesaturate, cunoscute ca fiind benefice pentru inima si sanatatea generala.

Semintele de susan contin mai multi fitosteroli decat toate celelalte nuci si seminte. Acestea sunt importante pentru efectele lor de scadere a colesterolului si de blocare a cancerului.

Exista multe alte substante nutritive in semintele de susan, dar este dificil pentru corp sa le absoarba datorita stratului exterior dur sau al corpului. Consumul de seminte de susan sub forma de pasta de tahini permite organismului sa absoarba nutrientii pe care ii furnizeaza mai eficient.

Beneficii

Tahini se mandreste cu o serie de beneficii pentru sanatate pentru a imbogati orice masa.

Sanatatea inimii

Asa cum s-a vazut mai sus, tahini are un continut ridicat de grasimi mononesaturate si polinesaturate. Studiile au aratat ca consumul acestor tipuri de grasimi poate reduce nivelul colesterolului daunator, precum si riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Calciul si magneziul din tahini pot, de asemenea scadea tensiunea arteriala in mod natural.

Prevenirea cancerului

Substantele nutritive antioxidante din tahini se pot lega de receptorii de estrogen, care pot proteja impotriva cancerelor legate de hormoni.

Sanatatea oaselor

Continutul ridicat de magneziu din tahini este benefic pentru mentinerea oaselor sanatoase. Aporturile adecvate de magneziu sunt asociate cu o densitate osoasa mai mare si au fost eficiente in scaderea riscului de osteoporoza la femeile aflate in postmenopauza.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Setari de Confidentialitate
Nume Activat
Cookie-uri
Folosim cookie-uri pentru a putea oferi o experienta cat mai placuta
Google Analytics
We track anonymized user information to improve our website.
x

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.