Tu stii cum sa eviti insolatia?
Insolatia apare frecvent in randul persoanelor care traiesc in zone cu clima fierbinte si umeda. Afectiunea apare in principal datorita unei combinatii intre deshidratare si efectuarea de exercitii grele la soare. Alti factori care cresc riscul de insolatie sunt: consumul de alcool, purtarea de imbracaminte neadecvata, activitatea fizica intensa, disfunctia glandei sudoripare si bolile cardiovasculare.
Principalul semn al insolatiei este cresterea brusca a temperaturii corpului.
Alte simptome includ: oboseala, dureri de cap si ameteli, scaderea nivelului de transpiratie, crampe musculare sau slabiciune, batai rapide ale pulsului, greata si varsaturi, eruptii cutanate sau roseata, dificultati de respiratie, confuzie si chiar pierderea constientei.
Oricine poate experimenta aceasta problema in zilele fierbinti de vara, dar anumite persoane sunt mai sensibile. Persoanele cu varsta de 65 de ani sau mai mult, sunt mai predispuse la insolatie. Oamenii care calatoresc in zone fierbinti si umede pentru prima data prezinta, de asemenea, un risc mai ridicat.
Insolatia poate fi fatala daca nu este tratata imediat. Cautati intotdeauna ajutor profesional. Fara un tratament adecvat poate provoca leziuni grave ale creierului sau a altor organe vitale.
Pentru prevenirea insolatiei se pot face schimbari ale stilului de viata si pot fi luate masuri de precautie:
-
Cand temperaturile din exterior continua sa creasca, corpul elimina mai repede apa si temperatura sa poate creste. Prin cresterea aportului de apa, puteti regla temperatura corpului, puteti preveni transpiratia excesiva si puteti evita deshidratarea. Toti acesti factori vor ajuta la prevenirea insolatiei.
-
Faceti pauze regulate pentru a va hidrata si, daca este necesar, setati o alarma pe telefon ca un memento. Pastrati o sticla de apa la indemana, astfel incat sa puteti bea in timp ce lucrati.
-
In timpul verii fierbinti trebuie sa aveti grija deosebita fata de dieta. O dieta sanatoasa si bine planificata va va mentine sanatatea si va preveni problemele legate de caldura. Includeti in dieta zilnica alimente usor digerabile. Iaurtul este o alegere buna, deoarece este racoritor si usor de digerat. Includeti in dieta fructe si legume cu un continut ridicat de apa si vitamina C.
-
De asemenea, puteti face un dus rece pentru a reduce caldura corpului ori de cate ori simtiti ca va este foarte cald. Stati sub apa apa rece timp de 10 pana la 15 minute pentru a regla temperatura corpului.