Efectele secundare ale injectiilor cu acid hialuronic?
In prezent, exista numeroase reclamatii cu privire la efectele adverse cu care se confrunta persoanele care au apelat la injectiile cu acid hialuronic, in special pentru corectarea ridurilor. Acestea subliniaza importanta faptului ca astfel de proceduri de infrumusetare ar trebui efectuate numai de medici care au pregatirea necesara, in vederea reducerii la minimum a riscurilor.
Ce este acidul hialuronic si pentru ce se utilizeaza?
Substanta prezenta in mod natural in derm, din familia zaharurilor, acidul hialuronic contribuie la hidratarea tesuturilor. Odata cu varsta sinteza acestuia scade, motiv pentru care pielea devine din ce in ce mai deshidratata, ca urmare apar linii fine, ridurile si lasarea pielii.
Pentru a umple ridurile si a reda volumul, medicii esteticieni ofera asadar injectii cu acid hialuronic la nivelul pometilor, ridurile de expresie, pliurile nazolabiale, ovalul fetei, nasul, tamplele, buzele, cearcanele. Uneori, acidul hialuronic poate fi injectat si in partea inferioara a fetei, buze, ridurile „laba gastei”, decolteu si maini pentru a le reface hidratarea.
Este important de retinut ca aceste produse injectabile in scop estetic sunt resorbabile pe o perioada mai mult sau mai putin lunga, in functie de natura si concentratia lor.
Care sunt efectele secundare?
Cele mai frecvente efecte adverse pe termen scurt, asociate cu utilizarea necorespunzatoare a acestor produse, sunt:
- infectie locala a zonei in care a fost injectat produsul, care poate deveni generalizata (sepsis) daca infectia localizata nu este tratata rapid;
- contaminare virala (inclusiv HIV) sau bacteriana, daca echipamentul folosit este comun;
- necroza – care poate duce la amputarea tesutului daca produsul este injectat intr-un vas de sange;
Pierderea vederii (orbire), daca produsul este injectat intr-un vas care alimenteaza ochiul.
Medicii au capacitatea de a interveni imediat in cazul unor efecte adverse imediate, cum ar fi o alergie la produsul injectat (soc anafilactic), necroza/ischemia (vasul de sange infundat), administrand tratamentul corect si pot chiar sa urmareasca pacientul pentru identificarea unor posibile efecte adverse care pot aparea in timp.
Totodata, regulile de igiena in ceea ce priveste administrarea tratamentul si manevrarea ustensilelor medicale sunt esentiale in acest caz, un cabinet medical fiind spatiul in care igiena este respectata intru totul.